10 ශ්‍රේණිය · ගණිතය · ඒකකය 10.29 · පාඩම 29

සිදුවීමක ඉඩ කොපමණද?

කාසියක් උඩ දැමූ විට ශීර්ෂය වැටීමේ ඉඩ, දාදු කැටයක 6 වැටීමේ ඉඩ... සම්භාවිතාව 0 සිට 1 දක්වා සංඛ්‍යාවකින් ප්‍රකාශ වේ.

ඉගෙනුම් පලය 1නියැදි අවකාශය හා සිදුවීම් හඳුනා ගනී
ඉගෙනුම් පලය 2සමසම්භාව්‍ය ප්‍රතිඵල සහිත සිදුවීමක සම්භාවිතාව සොයයි
ඉගෙනුම් පලය 3දැල් සටහන් භාවිතයෙන් සංයුක්ත සිදුවීම්වල සම්භාවිතාව සොයයි
29.1

සූත්‍ර

P(E) = n(E) ÷ n(S)S = නියැදි අවකාශය
P(E') = 1 − P(E)සිදු නොවීමේ සම්භාවිතාව
0 ≤ P(E) ≤ 1කළ නොහැකි සිදුවීම 0; නිශ්චිත සිදුවීම 1

✏️ නිදසුන

දාදු කැට දෙකක් එකවර දැමූ විට එකතුව 7 වීමේ සම්භාවිතාව සොයන්න.

  • දැල් සටහනේ ප්‍රතිඵල 36ක් ඇත
  • එකතුව 7: (1,6) (2,5) (3,4) (4,3) (5,2) (6,1) = 6
  • P = 6/36 = 1/6

🗂️ ක්‍රියාකාරකම: සම්භාවිතාව ගළපන්න 0 / 5

එක් එක් එක අයත් කාණ්ඩය තෝරන්න.

සාරාංශය

මට පුළුවන්ද? ✅

0 / 4